Kornhol pravila (cornhole) - Kornhol Srbija

Oprema za kornhol

 • Kornhol table: 2 table sa rupom
 • Kornhol vrećice: 4 identične vrećice po igraču ili timu

Koje su dimenzije kornhol table?

Standardne kornhol table su 120 cm po dužini i 60 cm po širini. Najkvalitetnije table se prave od breze i hrasta, a dokle god vrećice ne odskaču mnogo sa table prilikom bacanja i drugi materijali mogu da se koriste.

Koje su dimenzije kornhol vrećica?

Dimenzije kornhol vrećica su 15×15 cm. Težina vrećice je obično između 440 i 470 g.
Vrećice su se originalno punile kukuruzom, kasnije i pasuljem, a danas se najviše koristi granulat od plastike ili smole.
U početku su se vrećice pravile od platna. Danas je raznolikost materijala koja se koristi daleko veća kako bi se postigle različite „brzine” vrećica. Sve profesionalne kornhol vrećice su „dualne” što igračima omogućava da biraju kojom će stranom igrati (sporijom ili bržom).

Koje su dimenzije terena za kornhol?

Minimalna veličina kornhol terena je nešto manje od 11 metara po dužini i 2,5 metra po širini. Visina prostora u kojem se igra bi trebalo da bude bar 3,6 metara.
Po pravilu, rastojanje između kornhol tabli treba da bude 8,23 metra od prednje ivice jedne do prednje ivice druge table.

Teren za kornhol - Kornhol Srbija

Osnovna pravila kornhola

Kornhol (cornhole) je igra u kojoj se dva igrača ili timovi međusobno takmiče da ubace što više vrećica u rupu na kornhol tabli. Svaki igrač ima 4 vrećice koje baca po jednoj rundi. Ukoliko vrećica završi u rupi, igrač dobija tri poena, a ako ostane na tabli, jedan. Pobednik je onaj koji prvi osvoji 21 poen.

Kako se računaju poeni?

Pravila bodovanja u kornholu su veoma jednostavna. Svaka vrećica koja završi u rupi se računa 3 poena, a ona koja ostane na tabli 1 poen. Nakon što su sve vrećice (8) bačene, konačan rezultat runde se računa po sistemu oduzimanja bodova (razlike). Tako bi se, na primer, Ani (ili njenom timu) koja je imala 6 poena na kraju runde, protiv Nikole koji je imao 4, upisala 2 osvojena poena (6-4) u toj rundi. Na taj način, samo jedan igrač može da osvoji poene po rundi (ukoliko nije nerešeno jer tad niko ne dobija poene). Rezultati svih rundi se sabiraju i onaj igrač ili tim koji prvi postigne 21 ili više poena je pobednik.

Pravila igranja

 • Igrači naizmenično bacaju vrećice na tablu koja se nalazi na suprotnoj strani terena.
 • Prilikom bacanja, igrač ne sme da pređe liniju prestupa, a dokle god mu bar jedna noga dodiruje igračevo polje može da baca iz bilo koje pozicije
 • Singl: nakon završene runde (sve vrećice su bačene), igrači odlaze do table kako bi izračunali rezultat. Nakon toga kupe sve vrećice, ostaju na toj strani terena i započinju novu rundu. Tako ako je Ana u prvoj rundi bacala sa leve strane table, u sledećoj rundi baca sa desne strane.
 • Dubl: saigrači stoje na suprotnim stranama terena, okrenuti jedan prema drugom. Tako, na primer, Ana baca sa desne strane table (s jednog kraja terena), a njen saigrač Jelena baca sa leve strane table (s drugog kraja terena). U timskoj (dubl) partiji, igrači se ne pomeraju, ne menjaju mesta, niti strane, odnosno stoje u mestu sve vreme. Na primer, u prvoj rudni igraju Ana i Nikola (koji se nalaze na istoj strani terena), a u drugoj će igrati Jelena i Aleksandar (Nikolin saigrač) koji su na drugoj strani. Ukupan rezulatat se sabira nakon svake runde.

Treba znati i ova pravila:

 • Bacanje vrećice van reda se smatra faulom. U tom slučaju se vrećica uklanja sa terena, a bacanje se računa 0 poena
 • Vrećica koja dotakne zemlju pre nego što završi na tabli ili u rupi se računa 0 poena
 • Vrećica koja dotakne zemlju nakon što završi na tabli se računa 0 poena
 • Vrećica koja dodiruje i zemlju i tablu se sklanja sa strane kako ne bi smetala narednom bacanju
 • Vrećica koja visi na rupi se računa 1 poen (samo ona koja je upala je 3 poena)
 • Ne igra se na razliku, tako da je i rezultat 21:20 pobeda

Ko igra prvi?

Na dva načina može da se odredi koji igrač započinje partiju (prvu rundu) u kornholu. Klasičan način je bacanje novčića. Moderan način je zavrtanje vrećice na tabli. Igrač zavrti vrećicu na tabli pored koje stoji. Onaj igrač na čijoj strani završi šav vrećice igra prvi.

A sledeća runda?

Onaj igrač ili tim koji je u prvoj rundi imao više poena zadržava poziciju i ponovo igra prvi. Ukoliko nije bilo bodova, igrač koji je prvi bacao u prethodnoj rudni ponovo prvi baca.

Vrste igre u kornholu

 • Pojedinačno (singl): takmičari se nadmeću u pojedinačnoj igri (međusobno)
 • Parovi (dubl): takmičari se nadmeću u parovima (koji su unapred dogovoreni). U ovoj igri svaki igrač zauzima jedno polje iz kojeg igra do kraja meča (ne pomera se)

Ostale igre

 • Nasumični parovi („ blind draw”): takmičari se nadmeću u parovima koji su određeni nasumičnim izborom
 • „Swap ”: takmičari se nadmeću u parovima gde se u svakom meču kvalifikacija menja par. Pred eliminacionu fazu, takmičar dobija igrača sa kojim igra do kraja turnira.
 • Parovi s promenom („ walking doubles”): takmičari se nadmeću u parovima gde menjaju strane nakon svake runde (kao u singlu). Igra se tako što svaki član tima baca po dve vrećice sa jedne strane, a zatim menjaju strane.
 • Izbacivanje („ last man standing”): takmičari stanu u kolonu (jedan iza drugog) i bacaju samo jednu vrećicu na jednu tablu. Igrač koji ubaci vrećicu ostaje u igri i vraća se na kraj kolone. Ukoliko promaši, a igrač iza njega pogodi, ispada iz igre. Onaj igrač koji opstane do kraja igre je pobednik.

Varijacije

Kad se kornhol igra rekreativno, pre nego što partija počne, zgodno je znati „kako igramo” odnoso „šta igramo”. Tu se misli na to kako će se računati poeni, do koliko poena se igra, i slično.

Računanje poena

Po takmičarskim pravilima igra se po sistemu sabiranja razlike nakon svake runde (kao što smo pisali iznad). Međutim, kad se zabavljamo može da se igra i bez računanja razlike. To znači da se poeni nakon svake runde ne oduzimaju nego se svi dodaju na ukupan rezultat.

Do koliko se igra

Na takmičenjima se uvek igra do 21 (neograničeni broj rundi). Kada je vreme ograničeno onda se obično igra skraćuje na 10 rundi (ko ima bolji rezultat nakon 10 rundi ili ko prvi stigne do 21).

Tačan rezultat

Ako se igra do 21, po pravilu igrač ili tim odnosi pobedu čim postigne ili premaši 21 poen. Međutim, može da se igra i na tačan rezultat. Recimo, ako igrač ima 18 poena pre početka sledeće runde, morao bi da osvoji tačno 3 poena da bi pobedio. Ako bi na primer osvojio 4 ili više poena i tako premašio 21, bodovi se ne bi računali i ostao bi na 18.

Slobodan stil

Imaš ideju kako da igraš kornhol na svoj način? Samo napred! A možeš i da podeliš sa nama da i mi probamo. :)

Podeli: